Αγροτικός Ελαιουργικός και Κτηνοτροφικός | Αποδόσεις Γαλακτοπαραγωγής
16759
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16759,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
Στοιχεία ελέγχου αποδόσεων

Τα ζώα των μελών του Συνεταιρισμού παρουσιάζουν αξιοσημείωτα υψηλές αποδόσεις (15{2c82b06da4b33f3b3f235743a5547aaa8e83bffafe59d6610e17439fb670716c} των αποδόσεων ξεπερνούν τα 250 γχρ ανά προβατίνα και έτος). Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι η φυλή Λέσβου έχει τεράστιο παραγωγικό δυναμικό, το οποίο μπορεί να εκπτύξει υπό κατάλληλες συνθήκες εκτροφής. Ο έλεγχος των αποδόσεων αφορά στη γαλακτοπαραγωγή και την πολυδυμία. Παράλληλα, διενεργείται και τήρηση στοιχείων γενεαλογίας των ζώων. Αναφορικά με τη γαλακτοπαραγωγή, ακολουθείται η επίσημη μέθοδος Α4, σύμφωνα με τις οδηγίες της ICAR (International Committee of Animal Recording). H μέθοδος περιλαμβάνει την ανά μήνα επίσκεψη τριών ελεγκτών στα ελεγχόμενα κοπάδια για τη μέτρηση και καταγραφή της απογευματινής και πρωινής (της επομένης ημέρας) ημερήσιας γαλακτοπαραγωγής των ζώων (μετά τον απογαλακτισμό). Την περίοδο 2009-12 καταγράφηκαν 17637 αποδόσεις από 9898 προβατίνες σε 50 εκτροφές των χωριών Άγρας και των Παρακοίλων.

Η μέση διάρκεια άμελξης ανέρχεται σε 176 ημέρες (εύρος: 90-258) και η ολική γαλακτοπαραγωγή 186 χγρ (εύρος: 60-455 χγρ). Ο μέσος συντελεστής πολυδυμίας ανέρχεται σε 1,26. Η μέγιστη διάρκεια άμελξης παρατηρείται για τα ζώα που γεννούν τον Οκτώβριο (~226 ημέρες), για τα οποία παρατηρείται μέγιστη γαλακτοπαραγωγή (246 γχρ). Η ελάχιστη διάρκεια άμελξης και γαλακτοπαραγωγής σημειώνεται για τα ζώα που γεννούν το Μάρτιο (114 ημέρες και 111 χγρ αντίστοιχα). Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις αποδόσεις των ζώων του Συνεταιρισμού, μπορείτε να βρείτε στο παράπλευρο αρχείο.

Γενετική αξιολόγηση

Σκοπός της γενετικής αξιολόγησης είναι η εκτίμηση της γενετικής αξίας (ή κληροδοτικής τιμής) των ζώων του πληθυσμού μας. Πρόκειται για εξειδικευμένη εργασία, η οποία στηρίζεται στα στοιχεία του ελέγχου των αποδόσεων και της υπάρχουσας γενεαλογίας (pedigree). Mέσω της γενετικής αξιολόγησης είναι δυνατός ο εντοπισμός των ζώων που έχουν υψηλές γενετικές αξίες, ώστε τα ζώα αυτά να χρησιμοποιηθούν ως γονείς της επόμενης γενεάς. Ομοίως, σημαντική είναι και η απομάκρυνση των ζώων που παρουσιάζουν χαμηλές γενετικές αξίες. Η πιο σύγχρονη μέθοδος γενετικής αξιολόγησης καλείται μέθοδος BLUP (Best Liner Unbiased Prediction) και εφαρμόζεται σε όλες τις ζωοτεχνικά ανεπτυγμένες χώρες. Στο Συνεταιρισμό Παρακοίλων η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται ήδη από το έτος 2010 για τη γαλακτοπαραγωγή και την πολυδυμία. Ο Συνεταιρισμός σχεδιάζει την πώληση ζώων αναπαραγωγής με έκδοση πιστοποιητικού γενεαλογίας, στο οποίο θα αναγράφεται και η γενετική αξία των ζώων. Η τιμή πώλησης των ζώων θα διαμορφώνεται με βάση τη ΓΑ των ζώων. Για περισσότερες λεπτομέρειες, διαβάστε το συνημμένο αρχείο.