H φυλή Λέσβου εκτρέφεται, κυρίως, στο ομώνυμο νησί και στη Λήμνο. Στη Λέσβο, εκτρέφονται περίπου 280 με 300 χιλιάδες ζώα, κυρίως στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού. Εικάζεται ότι προέρχεται από διασταυρώσεις παχύουρων προβάτων της Μικράς Ασίας και της Χίου με λεπτόουρα πρόβατα της Λέσβου ή, ακόμη, από εισαγωγές προβάτων από την περιφέρεια της Σμύρνης. Η φυλή παρουσιάζει εξαιρετικές ιδιότητες, όπως άριστη προσαρμογή σε ξηροθερμικές νησιωτικές συνθήκες, μεγάλη αντοχή και ικανοποιητική παραγωγικότητα υπό αντίξοες συνθήκες εκτροφής (π.χ. φτωχή βλάστηση), λιτοδίαιτο χαρακτήρα και μεγάλη διάρκεια παραγωγικής ζωής. Οι ιδιότητες αυτές έχουν δικαίως προσδώσει στη φυλή ιδιαίτερη φήμη σε όλη την επικράτεια, καθιστώντας την περιζήτητη τόσο σε άλλα νησιά του Αιγαίου όσο και σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Η φυλή θα γνώριζε μεγαλύτερη διασπορά στον ελλαδικό χώρο, εάν δεν υπήρχε απαγόρευση “εξαγωγής” ζώων από τη Λέσβο, εξαιτίας περιστασιακών περιστατικών καταρροϊκού πυρετού. Ωστόσο, η εξαγωγή ζώων σε άλλες γειτονικές χώρες επιτρέπεται. Σχετικά πρόσφατα μάλιστα εξήχθη μεγάλος αριθμός ζώων στη Λιβύη, συνεισφέροντας στην ανοικοδόμηση της προβατοτροφίας της χώρας αυτής.
Η φυλή παρουσιάζει μέτρια έως υψηλή γαλακτοπαραγωγή, ακόμα και σε δυσμενείς συνθήκες εκτροφής (π.χ. σε φτωχούς ημιορεινούς βοσκότοπους), καθιστώντας την μία από τις καλύτερες ελληνικές φυλές ποιμενικών προβάτων. Η γαλακτοπαραγωγή διαφέρει σημαντικά από ποίμνιο σε ποίμνιο, εξαρτώμενη από τη διατροφή, την εποχή τοκετών και τη διάρκεια άμελξης και κυμαίνεται από 135 έως 320 χγρ. Η διάρκεια άμελξης κυμαίνεται από 90 έως 250 ημέρες. Η σύσταση του παραγόμενου γάλακτος εξαρτάται και αυτή από τις συνθήκες εκτροφής, με μέση περιεκτικότητα σε λίπος και πρωτεΐνη ίση με 6,6{2c82b06da4b33f3b3f235743a5547aaa8e83bffafe59d6610e17439fb670716c} και 5,6{2c82b06da4b33f3b3f235743a5547aaa8e83bffafe59d6610e17439fb670716c} αντίστοιχα. Σχεδόν το σύνολο του παραγόμενου γάλακτος χρησιμοποιείται για την παρασκευή εξαιρετικών παραδοσιακών τυριών, όπως φέτα, κασέρι, γραβιέρα, με πιο χαρακτηριστικό το λαδοτύρι. Πρόκειται για παραδοσιακό σκληρό τυρί, χαρακτηρισμένο ως Π.Ο.Π. (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης). Ωριμάζει για τουλάχιστον τρεις μήνες και έχει δριμεία και μεστή γεύση με έντονο άρωμα. Η ξηρά ουσία ανέρχεται σε 67,4{2c82b06da4b33f3b3f235743a5547aaa8e83bffafe59d6610e17439fb670716c} και η περιεκτικότητα λίπους και πρωτείνης επί ξηρού είναι ίση με 53,2{2c82b06da4b33f3b3f235743a5547aaa8e83bffafe59d6610e17439fb670716c} και 39,5{2c82b06da4b33f3b3f235743a5547aaa8e83bffafe59d6610e17439fb670716c} αντίστοιχα. Παραδοσιακά διατηρείται σε ελαιόλαδο (εξ΄ου και η ονομασία), διατίθεται όμως και παραφινομένο για χρηστικούς λόγους.